Even voorstellen: Ghada, vrijwilliger bij de Nederlandse conversatieles in Huis van de Wijk Waterlandplein

28 februari 2019 - door Huis van de Wijk Waterlandplein

Maak kennis met Ghada, vrijwilliger bij de Nederlandse conversatieles

In het Huis van de Wijk Waterlandplein zijn dagelijks veel vrijwilligers actief. Zo wordt de bar gedraaid door een team van enthousiaste vrijwilligers en worden de meeste activiteiten die plaatsvinden in het Huis georganiseerd en uitgevoerd door vrijwilligers.

Ghada geeft iedere maandagochtend Nederlandse conversatieles in het Huis van de Wijk aan Arabisch sprekende vrouwen.

“Lesgeven is mijn talent en mijn passie”, vertelt Ghada.

Vrouwen zelfstandiger maken

“Laatst zei een cursist tegen mij dat ze blij is dat ze nu beter dingen kan uitleggen, bijvoorbeeld waar ze last van heeft. Als ze vroeger naar de dokter of de fysio ging, moest altijd haar man of dochter mee om te vertalen. Nu gaat ze alleen. Ze kan nu zelf uitleggen wat er aan de hand is.” Dat is een voorbeeld waar Ghada het voor doet. De vrouwen verder brengen en zelfstandiger maken. “Dat ik hieraan bij kan dragen, maakt dat ik dit vrijwilligerswerk zo mooi vind om te doen, het is mijn doel.”

Durf fouten te maken

Vanaf het moment dat Ghada in 1996 in Nederland kwam, heeft ze hard gewerkt om zich verder te ontwikkelen. De eerste paar jaar was ze hard bezig met het leren van de Nederlandse taal. Ze weet dus als geen ander hoe het voor de cursisten is om Nederlands te leren en hoe moeilijk dit soms kan zijn. “Het heeft met durven te maken”, zegt Ghada. “Het durven proberen en gebruiken van de woorden die je hebt geleerd. Ik durf fouten te maken, want van fouten kun je juist leren.”

Ze kwam echter veel Egyptische vrouwen tegen die dit niet durfden. Die wel de woordenschat hadden, maar die niet gebruikten. “Soms waren ze al jaren in Nederland, maar spraken nog geen woord Nederlands. Dit vond ik zonde en ik wilde ze graag helpen.” Hier ontstond het idee om te gaan lesgeven. “Ik wil graag mensen verder helpen. Stappen vooruit zetten precies zoals ik heb gedaan.” Door haar eigen ervaring in zetten, kan ze dit nu doen.

Geef niet op

“Ik probeer de vrouwen te helpen om hun angst kwijt te raken en gewoon te praten, om de taal te durven gebruiken. Het is geen schande als je het niet weet, als je het maar probeert en doorvraagt, dan kom je er wel. Luisteren en geduld is heel belangrijk voor iedereen die als doel heeft om zichzelf te verbeteren. Geef niet op, dan kun je echt iets bereiken.”

Wil je ook meedoen aan de Nederlandse conversatieles voor Arabisch sprekende vrouwen?

Je bent welkom op maandag van 09.30 – 11.00 uur in Huis van de Wijk Waterlandplein. Kosten: eenmalig 10,- euro inschrijfkosten.

Aanmelden

Aanmelden kan bij het inschrijfbureau bij Huis van de Wijk Waterlandplein.

Meer informatie

Voor vragen en meer informatie kan je contact opnemen met Jan Weijenborg, participatiemedewerker, via j.weijenborg@civicamsterdam.nl of 06 – 5427 3988.

 

Corona: met elkaar houden we het vol

We vragen iedereen, DOCK-ers, stagiaires, vrijwilligers, huurders en natuurlijk de bewoners om zich te houden aan de coronarichtlijnen. Zo blijft het voor iedereen veilig elkaar te ontmoeten. De activiteiten gaan …
Lees meer →

Foto-expositie van Hugo Rompa, te zien vanaf 14 februari

Hugo vertelt: ‘Op 17 januari maakte ik meer dan 40 portretten in de Meeuw, van bezoekers, vijwilligers en mensen van de dagbesteding. Op 14 februari ga ik al die portretten …
Lees meer →

Ester Winkelhuis gaat nieuwe uitdaging aan

Na 3 jaar werkzaam te zijn geweest als locatiehoofd van de Meeuw vliegt Ester verder… Bedankt voor de goede samenwerking en heel veel succes met de nieuwe uitdaging! We zullen …
Lees meer →